Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενθαρρύνουν τη βία στα παιδιά;

Αποτέλεσμα εικόνας για toddler play pc

Στις μέρες μας τα περισσότερα παιδιά από πολλή μικρή ηλικία είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διασκέδασης τους. Αρκετά από αυτά τα παιχνίδια όμως, ακόμα και εκείνα που απευθύνονται σε τετράχρονα ή πεντάχρονα παιδιά, είναι ιδιαίτερα βίαια με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ανησυχούν για την επίδραση τους στη συμπεριφορά των παιδιών.

Ο κυριότερος φόβος των γονιών είναι ότι παίζοντας τέτοιου είδους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα παιδιά συνηθίζουν από μικρά τη βία και τη θεωρούν μια φυσική κατάσταση. Εξοικειώνονται με την επιθετική συμπεριφορά και με την ιδέα του σκοτώνω κάποιον για να πετύχω το σκοπό μου. Η επιθετικότητα θεωρείται προτέρημα και η χρήση όπλων φαντάζει ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Οι ήρωες των παιχνιδιών αυτών είναι άγριοι, σκληροί, ανταγωνιστικοί, χρησιμοποιούν διάφορες μορφές βίας και γίνονται πρότυπο για τα παιδιά που θέλουν να τους μοιάσουν. Μέσω των παιχνιδιών καλλιεργείται το μίσος προς τους αντίπαλους και συνήθως αυτός που σκοτώνει τους περισσότερους είναι και ο νικητής.

Αν και οι έρευνες δεν έχουν αποδείξει ότι τα πολεμικά ηλεκτρονικά παιχνίδια ευθύνονται για την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών, καθώς αυτή είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, γονείς και ειδικοί πιστεύουν ότι την ενισχύουν. Γι’ αυτό καλό θα είναι τα παιδιά να μην παίζουν αποκλειστικά τέτοιου είδους ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να διαχωρίζουν τα παιχνίδι από την πραγματικότητα και να τους τονίζουν ότι η βία στις κοινωνικές μας συναναστροφές δεν είναι αποδεκτή.